Продукти:
• 1 кг брашно
• 300 г захар
• 30 г мая
• 200 г разтопено масло
• 6 яйца
• кората от половин лимон
• 1 ч.ч. прясно мляко
• сол
Начин на приготвяне:
За да стане този козунак по-вкусен и да запази по-дълго преснотата си, замесваме маята на 2 пъти. Първо я замесваме с 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар толкова мляко, че да се получи не много гъста каша. Оставяме да бухне на водна баня, но така че да не влиза в съприкосновение с парата. След това отново я замесваме с брашно, захар и мляко до същата гъстота и отново оставяме да бухне на водна баня.
Докато маята бухне, приготвяме останалите продукти, които непременно трябва да бъдат позатоплени. Разбиваме яйцата със захарта и затопляме. Затопляме и маслото.
Сипваме брашното в подходящ съд за месене и затопляме в отворена фурна. Изваждаме, правим дупка в средата на брашното и изсипваме яйцата със захарта, половината от маслото и половината от млякото. Позамесваме и прибавяме маята, веднага щом бухне, без да чакаме да спадне. Прибавяме настърганата кора от лимон и малко сол. Замесваме тестото като непрекъснато топим ръцете си в останалото масло. Месим, докато тестото започне да пуща шупли.
Трябва да получим доста меко тесто. Ако тестото стане твърдо, прибавяме от млякото. Когато тестото е добре омесено, поставяме тавата с тестото върху голям съд с вряща вода, която е отстранена от огъня, за да не ври повече. Козуначеното тесто втасва за около 2 часа. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си.
Вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, поръсваме с кристална захар и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна.
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...