Кулинарни рецепти » Пълнено пиле с мозък

 Пълнено пиле с мозък

Продукти: (за 6-8 порции)

• 1 голямо пиле /около 1,5 кг/
• 1 пакетче краве масло
• сол, черен и червен пипер

За плънката:

• 1 телешки мозък
• 150 г печурки
• 1 виенска кифла
• 1 с.л. брашно
• 60 г краве масло
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 2-3 яйца
• 2-3 ч.л. мед
• 1-2 с.л. ситно нарязани магданоз и босилек
• сол, черен пипер


Натриваме пилето със сол, черен и червен пипер.

Накисваме мозъка 30 мин в хладка вода, обелваме му ципата и го пасираме. Прибавяме накиснатата в прясното мляко и леко отцедена кифла, поръсваме със сол, черен пипер и зелените подправки и разбъркваме. Наситняваме шапките на гъбите.

Загряваме маслото за плънката и запържваме брашното. Прибавяме мозъка и гъбите и леко пържим. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с малко сол на пяна. Прибавяме ги в плънката. Готвим още 1-2 мин с бъркане. Сваляме от котлона, оставяме плънката малко да поизстине и лъжица по лъжица прибавяме разбитите на сняг белтъци.

Разбъркваме плънката, напълваме пилето и зашиваме отвора. Сгорещяваме маслото и пържим пилето, докато поруменее равномерно. Прехвърляме го в тавичка, наливаме мазнината от пърженето и малко топла вода /1-2 пръста от тавата/ и печем 1 час в умерена фурна, като периодично обливаме пилето със соса, който си пуска.

За да не прегори, щом поруменее отгоре, покриваме тавата с фолио. Малко преди да изключим фурната разтваряме меда в малко топла вода и с този сок поливаме пилето. Допичаме, за да стане коричката хрупкава и сладка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Начало