Продукти: (за 4 порции)
• 1 прясна зелка
• 1 кг картофи
• 250 г гъби
• 1 к.ч. олио
• 2-3 с.л. брашно
• 2-3 ч.ч. зеленчукова отвара или подсолена вода
• лимонов сок, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато поомекнат.
Нарязваме гъбите на едро и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода.
Нарязваме зелето на едро и го попарваме с вряща вода, към която сме прибавили лимонов сок и сол. Отцеждаме и леко го изстискваме.
В намаслена тавичка разстиламе половината от отцеденото зеле. Върху зелето разстиламе гъбите, а върху тях – картофите. Покриваме с останалото зеле.
От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка, която разреждаме със зеленчуковата отвара. Подправяме получения сос със сол и лимонов сок, оцветяваме с червения пипер, кипваме на огъня и го изсипваме върху ястието.
Печем в умерена фурна, докато зелето омекне. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...