Продукти: (за 5-6 порции)
• 3-4 патлажана
• 3-4 домата
• 2-3 чушки
• 2-3 моркова
• 2-3 парчета керевиз
• 2-3 глави лук
• 5-6 скилидки чесън
• 100 мл олио
• 1-2 сухара
• 1 ч.л. захар
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
По цялата дължина на патлажаните през един пръст обелваме ленти с ширина, приблизително равна на необелените ивици. На мястото на обелените ивици правим разрези. Оставяме патлажаните във вода със сол, за да се изкиснат и да излезе горчивината им. След изкисването ги задушаваме, но не много. Леко посоляваме.
В същата мазнина задушаваме лука, морковите, керевиза, нарязаните чушки и чесъна на скилидки заедно с част от доматите и нарязания на дребно магданоз. Посоляваме така приготвената плънка и пълним патлажаните през разрезите, направени в обелените ивици.
Напълнените патлажани нареждаме в тавичка, като на всеки патлажан слагаме отгоре кръг от червен домат, поръсен със сухар, щипка захар и магданоз. Печем ги на фурна, залети с малко вода.
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...