Кулинарни рецепти » Сармале

 Сармале
/Румъния/

Продукти: (за 4 порции)

• 1 по-голяма прясна зелка
• 350 г свинско месо
• 150 г телешко или говеждо месо
• 1 голяма глава лук
• 50 г бял хляб
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1-2 яйца
• 10-12 парченца сланина от бекон
• 100 г солена сланина
• 2-3 с.л.олио
• 1 ч.ч. бяло вино
• 1 с.л. доматено пюре
• 4-5 домата, месен бульон
• бульон от ягорида /зелено грозде/
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Прекарваме почистеното и нарязано на късове месо пре месомелачка заедно с накиснатия в прясното мляко хляб. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ситно нарязания и запържен лук, яйцата и черен пипер. Посоляваме и омесваме добре.

Отделяме 10-12 по-големи зелеви листа и ги заливаме с горещия бульон от ягорида /зелено грозде/. След това ги отцеждаме и върху всеки лист слагаме парченце сланина от бекон и част от плънката. Свиваме сарми, изпържваме ги в мазнина, заливаме ги с месен бульон и леко ги задушаваме. Прибавяме размитото доматено пюре и виното и продължаваме да задушаваме.

В отделен сът слагаме останалото зеле, нарязано на ситно, обелените и нарязани на парченца домати. Посоляваме, подреждаме отгоре задушените сарми, поръсваме с нарязаната на кубчета сланина и изпичаме в умерена фурна. По време на печенето от време на време разклащаме тенджерата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Начало