Продукти: (за 5 порции)
• 250 г сух хляб
• 250 г кайма /смес/
• 250 мл прясно мляко
• 100 г сирене
• 2 глави лук
• 1 к.ч. олио
• 1 с.л. доматено пюре
• 3 червени домата
• 1 връзка магданоз
• 1 ч.л. червен пипер
• черен пипер, сол
За заливката:
• 1 с.л. брашно
• 1 к.ч. кисело мляко
• 250 мл прясно мляко
• 3 яйца
• 30 г краве масло
• 25 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Нарязваме хляба на малки кубченца и го запичаме на фурна до златист цвят.
Задушаваме ситно нарязания лук с олио и малко вода. Добавяме червения пипер и каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато каймата стане дребнозърнеста маса. Прибавяме хляба, доматеното пюре, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черния пипер, солта, половината от ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре.
На дъното на тавичка или гювечета нареждаме кръгчета червени домати. Върху тях разстиламе сместа. Печем 20 мин в умерена фурна.
Приготвяме заливка от брашното, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, яйцата, разтопеното масло, настъргания кашкавал и сол на вкус. Разбиваме добре и към края на печенето разливаме заливката равномерно върху мусаката. Допичаме при същата температура. Поднасяме мусаката, поръсена с останалия магданоз.
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...