Продукти:
• 3 кг червени чушки
• 3 кг домати
• 1 кг картофи
• 500 г моркови
• 3 к.ч. олио
• 2 връзки магданоз
• 3 глави чесън
• 3 глави лук
• 2 кубчета гъбен бульон
• 3 щипки индийско орехче
• 2 щипки стрити анасонови семена
• кимион, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от дръжките и семената и ги попарваме 3 мин във вряща вода. После ги потапяме в студена вода и ги прекарваме през месомелачка. Нарязваме лука на филийки, които леко запичаме на скарата.Сваряваме картофите и още топли ги прекарваме през преса.
Сваряваме леко морковите, наситняваме ги, а после ги запържваме за 5-6 мин в силно загрятото олио. Изваждаме ги и в същата мазнината запържваме запечените филийки лук и срязаните на две скилидки чесън.
Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Сипваме ги в голяма тава и варим, бъркайки непрекъснато, докато обемът им намалее на 1/3 от първоначалния.
Тогава сипваме зеленчука, наситнения магданоз, стритите кубчета бульон и нарязаните орехи. Прибавяме подправките, посоляваме на вкус и варим 10 мин, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица.
Оставяме лютеницата да поизстине и разпределяме в затоплени буркани. Стерилизираме 40 мин.
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...