Продукти:
• 5 кг чушки
• 2 кг червени домати
• 1 кг зелени домати
• 1 кг моркови
• 1 кг кисели ябълки
• 500 г тиква
• 2 ч.ч. орехови ядки
• 1 патладжан
• 3 глави лук
• 1-2 глави чесън
• 1 връзка магданоз
• 1 пликче зелен или бял пипер
• 1 ч.л. кимион
• 1 ч.л. анасоново семе
• 3 щипки канела
• 2 щипки хрян
• 2 щипки кориандър
• 1 игличка розмарин
• 2 ч.ч. олио
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на едри филийки и го запичаме на скара. Нарязваме патладжана на колелца, оставяме го да се отцеди от горчивия сок и го прекарваме през месомелачка заедно с чушките и лука. Сваряваме и пасираме морковите, тиквата и ябълките.
Приготвяме пюре от доматите и смесваме с останалите зеленчуци. Прибавяме олиото, нарязаните зелении, едро нарязаните орехи, счукания чесън и подправките. Посоляваме и варим 30 мин, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица.
Разсипваме готовата лютеница в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...