Продукти:
• около 1,5 кг шаран
• 5 големи цели стръка праз
• 1 средна глава целина
• 1 връзка целина – стръкове с листата
• 5 с.л. олио
• 10 зърна черен пипер
• 6 средни домата или 2 ч.ч. доматен сок
• 1 ч.л. червен пипер
• 1/2 ч.л. черен пипер
• 1 лимон
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме, измиваме и нарязваме шарана на филийки, широки 2 пръста. Посоляваме и наръсваме със сока от половината лимон и смления черен пипер.
Всеки стрък праз срязваме на две по дължина и нарязваме на парченца. Задушаваме го в олиото под капак, а като остане на мазнина, добавяме нарязаната на кубчета глава целина, ситно нарязаните стръкове целина, обелените и нарязани дребно домати.
Когато и те се задушат, подправяме с червения пипер, сол на вкус, зърната черен пипер. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и оставяме сместа да се вари на огъня, докато зеленчуците омекнат.
Изсипваме всичко в тавичка, а отгоре нареждаме филийките шаран. Печем ястието в силна фурна, като при нужда доливаме топла вода. Когато рибата се запече от едната страна, обръщаме филийките.
Нарязваме кората на изцедения лимон на 3-4 парчета и я прибавяме към зеленчуците. Запичаме гювеча, докато остане малко сос. При поднасяне върху всяка филийка шаран поставяме по 1 кръгче обелен лимон.
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...