Начин на приготвяне:
Избират се средно големи патладжани, измиват се, отрязват се дръжките им и се разполовяват. Внимателно се изстъргва семенната част. Посоляват се и се оставят да престоят 30 мин, за да се отцеди горчивият сок. Пускат се в кипяща вода за 4-5 мин, след което се изваждат, отцеждат се и се оставят да изстинат.
Нарязва се много на ситно малко бяло зеле, настъргват се няколко моркова, нарязват се на ситно няколко скилидки чесън, както и листа от магданоз и целина. Всички зеленчуци се смесват, посоляват се и сместа се претрива с ръце.
Плънката се разпределя в издълбаните половинки патлажани, които след това се съединяват, за да образуват цял патладжан, и се завързват с клончета от целина.
Нареждат се в големи буркани или друти подходящи съдове и се заливат с охладена саламура, приготвена от 1 л вода, 1 л.вода и 2 к.ч. сол.
Туршията се съхранява на сухо и хладно място.
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...