Продукти:
• 6 филета от пуйка
• 5 ч.ч. пилешки бульон
• 1 глава лук
• 2 моркова
• 1 ряпа
• 1 стрък праз
• 1 зелена салатка
• 1 парче целина
• 100 г краве масло
• 40 г брашно
• 15 г желатин
• половин връзка магданоз
• 1 дафинов лист
• черен пипер, сол
За украса:
• 50 г черни маслини
• 4-5 чери доматчета
• 6 пера зелен лук
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и зелената част от праза на ситно, а ряпата и морковите нарязваме на ивички. Запържваме всичко в 1 с.л. масло. Заливаме с част от бульона, слагаме подправките и варим 20 мин на умерен огън.
Изпържваме филетата в половин пакетче краве масло, без да се зачервяват. После ги заливаме с бульон, който да ги покрие, и варим 20 мин на умерен огън. Изваждаме филетата от бульона и ги оставяме да изстинат.
Запържваме леко брашното в останалото масло, наливаме горещия бульон и варим при непрекъснато бъркане, докато започне да се сгъстява. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме желатина и оставяме соса да изстине.
Потапяме филетата няколко пъти в соса, така че да се покрият с глазура. Нареждаме ги като венец в голяма кръгла чиния, която сме застлали с листа от зелена салата.
В средата на чинията слагаме маслините на купчинка, а около тях нареждаме доматчетата, разрязани на половинки. Самите филета украсяваме с перата от лука и с разрязани на половинки маслини.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...