Кулинарни рецепти » Гергьовско агне от Вълчедръм

 Гергьовско агне от Вълчедръм

Продукти:

• 1 агне около 7-8 кг
• вътрешностите на агнето (1,5-2 кг)
• 6-7 връзки пресен лук
• 1,5 ч.ч. орехови ядки
• 2,5 ч.ч. сини сливи
• 300 г гъби
• 1 връзка магданоз
• 1 ч.л. черен пипер
• 125 г масло
• 1 кг брашно
• няколко листенца бабина душица
• сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измиваме и посоляваме агнето. Приготвяме плънка от сварените вътрешности, нарязани на по-едри парчета, почистените от костилките сини сливи, смлените орехови ядки, ситно нарязаните гъби, лук, бабина душица и магданоз, счукания черен пипер, разтопеното масло, сол и 2 ч.ч. вода. Напълваме агнето и го зашиваме.

От брашното, вода и сол омесваме тесто, което разточваме на голяма кора. С нея увиваме агнето, което предварително сме намазали с мазнина и го поставяме в трап, в който е горял огън до побеляване на пръстта. Затрупваме агнето с жарта, пепел и пръст и печем 2-3 часа.

Автор: Никола Гунчев

Представяме Ви:

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Начало