Продукти: (за 5 порции)
• 600 г кайма /смес/
• 1 филия сух бял хляб /без кората/
• 1 яйце
• 1 глава лук
• 1 к.ч. брашно
• 1 к.ч. прясно мляко
• 2 с.л. ситно нарязан магданоз
• черен пипер, сол
За соса:
• 2 глави лук
• 2 с.л. брашно
• 1 морков
• 1 парче целина
• 3 картофа
• 3 пиперки
• 2 домата
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. червен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук и половината от ситно нарязания магданоз. Прибавяме също така хляба, предварително накиснат в млякото и отцеден, яйцето, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме елипсовидни кюфтенца, които овалваме в брашното и позапържваме в сгорещената мазнина.
В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук за соса заедно с нарязаните на едри кубчета целина и морков. Прибавяме брашното, размитото в малко вода доматено пюре и червения пипер. Разбъркваме, разреждаме с малко гореща вода и кипваме на огъня.
Прибавяме почистените и нарязани на парченца пиперки, обелените и нарязани на кубчета картофи, а също така – позапържените кюфтенца. Посоляваме ястието и го запичаме във фурната. Към края на печенето поръсваме с обелените и настъргани домати. Допичаме ястието и го поднасяме поръсено с останалия ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...