Продукти:
• 3 яйца
• 125 г захар
• 125 г шоколад
• 1 пакетче краве масло
• 80 г брашно
• 1 щипка сол
• 1 щипка карамфил
За сиропа:
• 1 1/2 ч.ч. захарен сироп /ако работим с бял блат/
• подсладено капучино или шоколадова напитка
За глазура и украса:
• 100 г бял шоколад
• 1 шоколадов Дядо Коледа
• 2 целувки
• Вафли
• кокосови стърготини
• пурички
• малки бисквитки
Начин на приготвяне:
Приготвяме блат като бием с тел жълтъците със захарта, после добавяме мекото масло, брашното с карамфила и разтопения шоколад. При добавка на малко какао и канела - избираме тъмен шоколад, а ако ароматизираме с ванилия - слагаме карамелен или бял шоколад.
Обработваме за кратко с миксера и към сместа прибавяме белтъците, разбити с 1 щипка сол. Леко объркваме и изсипваме във форма с диаметър 18-22 см, която затваряме. Печем до порозовяване. Оставяме да изстине и едва тогава отваряме съда.
Напръскваме със сиропа, оставяме да престои няколко часа, а после заливаме с разтопения шоколад на водна баня.
Можем да използваме и глазура за сладкиши, оцветена в охра, виолетово, розово, жълто или оранжево. Приготвяме по указанието на пакетчето. Разстиламе добре с нож или шпатулка и заравняваме. Оставяме да се стегне настрани.
Обелваме станиола от шоколадовия Дядо Коледа и го закрепяме бързо върху тортата, а на места слагаме малки елхови клончета, почистени отдолу. Те имитират дървета, които посипваме с бита сметана за сняг.
Малка вафличка нарязваме на правоъгълничета и ги топваме в глазурата, още докато я разтапяме на котлона. Това са подаръчета, които превързваме с изтеглени лентички от локум или белтъчно тесто.
Правим къщичка от разрязаните на половинки големи вафли. От шоколадови парчета, бисквити или друго подходящо оформяме покрив. Добре е с тънък шприц или дебела спринцовка да изрисуваме отгоре тухлички.
Със същия накрайник рисуваме брадата на Дядо Коледа. Редим оградка с пурички с подбран от нас крем, по нея също сипем по малко „сняг”. Вместо крем можем да ползваме кокосови стърготини или прах от претритите целувки.
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...