Продукти:
• 50 мл газирана вода
• 100 г масло
• 200 г орехови ядки
• 100 г млечен шоколад
• кората на 1 лимон
• 1 и 1/2 с.л. захар
• 1 и 1/2 с.л. грис
• 500 г фини кори
• 60 г маргарин
За сиропа:
• 500 г захар
• 400 мл вода
• половин ванилия
Начин на приготвяне:
Сваряваме газираната вода с маслото и ги охлаждаме. В купа смесваме смлените орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриста.
Всяка кора намазваме с охладеното масло с помощта на четка. На 5 см от края поръсваме с дебел слой от ореховата смес. Поставяме дълъг шиш и с него навиваме хлабаво кората.
Навитата кора опираме в тавата и я избутваме за да извадим шиша. Така кората става като хармоника. По този начин нареждаме и останалите кори.
Заливаме баклавата с разтопения маргарин. Изпичаме я в предварително загрята на 200°С фурна за около 30 минути.
За сиропа разтопяваме 100 г захар, докато стане на карамел. Сипваме 100 мл вряща вода и разбъркваме.
Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 минути до сгъстяване на сиропа. Добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещия сироп студената баклава и оставяме да престои 24 часа.
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...