Продукти: (за 6 порции)
• 300 г бели аспержи
• 1 филийка стар хляб
• 6 с.л. масло
• 65 мл бяло вино
• 125 мл сметана
• 1 щипка захар
• черен пипер
• индийско орехче
• лимонов сок
• сол
Начин на приготвяне:
Обелваме аспержите, нарязваме ги на малки парчета, като отделяме върховете. Варим ги в смес от вода, сол, 1 щипка захар, лимонов сок и натрошения хляб.
След 20 мин прибавяме сметаната и 4 с.л. масло. Продължаваме да варим, докато омекнат. После пасираме и подправяме с лимонов сок, индийско орехче, черен пипер и сол.
Отделно разтопяваме 2 с.л. масло в тенджера, прибавяме отделените върхове на аспержите и бъркаме леко. След това заливаме с виното и оставяме да се задушат на тих огън.
Поднасяме супата в предварително подгрети чинии, като първо разпределяме върховете на аспержите, а отгоре наливаме супата. Подправяме с винения сос от задушаването и гарнираме с лимонови резени.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...