Продукти: (за 4 порции)
• 500 г месо от говежда плешка
• 50 г сланина
• 1 глава лук
• 1 с.л. олио
• 70 мл червено вино
• 150 мл месен бульон
• 1 скилидка чесън
• 1 с.л. брашно
• 150 г малки гъби
• 1 с.л. масло
• 5 малки главички лук
• 1 връзка ароматни треви (мащерка, магданоз, дафинов лист)
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме говеждото месо на тънки дълги ивици, които поставяме в порцеланов съд, посоляваме, поръсваме с черен пипер, покриваме с нарязания на филийки лук, заливаме с олиото и виното и оставяме да престоят 3-4 часа.
Нарязваме сланината на ивички, изпържваме ги, прибавяме обелените малки лукчета и отново пържим на тих огън до зачервяване. Изваждаме ивичките сланина и лукчетата, а в останалото масло слагаме отцеденото и подсушеното месо и бързо го изпържваме от всички страни.
Поръсваме брашното, заливаме с прецедената марината от месото и варим 2-3 минути. Доливаме бульон, прибавяме връзката ароматни треви и чесъна, захлупваме плътно с похлупак и задушаваме на много тих огън почти до омекване (около 2 часа).
Изпържваме измитите гъби в маслото, прибавяме ги едновременно с ивичките от сланина и лукчетата към месото и задушаваме още половин час. Преди поднасяне отстраняваме ароматните треви.
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...