Кулинарни рецепти » Говеждо по бургундски

 Говеждо по бургундски

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г месо от говежда плешка
• 50 г сланина
• 1 глава лук
• 1 с.л. олио
• 70 мл червено вино
• 150 мл месен бульон
• 1 скилидка чесън
• 1 с.л. брашно
• 150 г малки гъби
• 1 с.л. масло
• 5 малки главички лук
• 1 връзка ароматни треви (мащерка, магданоз, дафинов лист)
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме говеждото месо на тънки дълги ивици, които поставяме в порцеланов съд, посоляваме, поръсваме с черен пипер, покриваме с нарязания на филийки лук, заливаме с олиото и виното и оставяме да престоят 3-4 часа.

Нарязваме сланината на ивички, изпържваме ги, прибавяме обелените малки лукчета и отново пържим на тих огън до зачервяване. Изваждаме ивичките сланина и лукчетата, а в останалото масло слагаме отцеденото и подсушеното месо и бързо го изпържваме от всички страни.

Поръсваме брашното, заливаме с прецедената марината от месото и варим 2-3 минути. Доливаме бульон, прибавяме връзката ароматни треви и чесъна, захлупваме плътно с похлупак и задушаваме на много тих огън почти до омекване (около 2 часа).

Изпържваме измитите гъби в маслото, прибавяме ги едновременно с ивичките от сланина и лукчетата към месото и задушаваме още половин час. Преди поднасяне отстраняваме ароматните треви.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Концентрат от червени домати

Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...

Начало