Продукти:
• 8 големи листа от прясна зелка
• 300-400 г нетлъста овча кайма
• 200 г сланина
• 1 глава лук
• 3-4 моркова
• 1 ч.ч. ориз
• 2 с.л. доматено пюре
• 1 к.ч. сметана
• 1 к.ч. олио
• 2 с.л. оцет
• черен пипер, копър, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме зелевите листа от дебелите жили, заливаме ги с кипяща подсолена и подкиселена вода и ги оставяме да престоят няколко минути, след което ги отцеждаме.
Почистваме и измиваме ориза. Запържваме го в половината от олиото. Когато стане прозрачен, наливаме 2 ч.ч. подсолена вода и оставяме на огъня, докато оризът поеме течността и набъбне.
В останалото олио леко позапържваме каймата заедно със ситно нарязания лук. Отстраняваме от огъня и прибавяме ориза, ситно нарязания копър, черен пипер и сол на вкус. Разпределяме плънката върху зелевите листа и завиваме 8 сарми.
Застиламе дъното на широка тенджера с нарязаната на тънки филийки сланина. Отгоре покриваме с нарязаните на тънки кръгчета моркови, а върху морковите нареждаме сармите. Поръсваме с черен пипер и заливаме със смес от доматеното пюре и подсолената на вкус сметана.
Захлупваме и задушаваме в умерена фурна, докато останат на мазнина. Докато сармите се задушават, доливаме от време на време по 1-2 с.л. гореща вода.
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....