Продукти:
• 8 големи листа от прясна зелка
• 300-400 г нетлъста овча кайма
• 200 г сланина
• 1 глава лук
• 3-4 моркова
• 1 ч.ч. ориз
• 2 с.л. доматено пюре
• 1 к.ч. сметана
• 1 к.ч. олио
• 2 с.л. оцет
• черен пипер, копър, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме зелевите листа от дебелите жили, заливаме ги с кипяща подсолена и подкиселена вода и ги оставяме да престоят няколко минути, след което ги отцеждаме.
Почистваме и измиваме ориза. Запържваме го в половината от олиото. Когато стане прозрачен, наливаме 2 ч.ч. подсолена вода и оставяме на огъня, докато оризът поеме течността и набъбне.
В останалото олио леко позапържваме каймата заедно със ситно нарязания лук. Отстраняваме от огъня и прибавяме ориза, ситно нарязания копър, черен пипер и сол на вкус. Разпределяме плънката върху зелевите листа и завиваме 8 сарми.
Застиламе дъното на широка тенджера с нарязаната на тънки филийки сланина. Отгоре покриваме с нарязаните на тънки кръгчета моркови, а върху морковите нареждаме сармите. Поръсваме с черен пипер и заливаме със смес от доматеното пюре и подсолената на вкус сметана.
Захлупваме и задушаваме в умерена фурна, докато останат на мазнина. Докато сармите се задушават, доливаме от време на време по 1-2 с.л. гореща вода.
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...