Продукти: (за 6 порции)
• 18 едри, добре узрели смокини
• 250 г захар на пясък
• 500 мл прясно мляко
• 4 яйца
• 6 почти узрели смокини
• 50 г захар
• 1/2 к.л. канела на прах
• няколко бисквити или сухи пасти
Начин на приготвяне:
Обелените 18 смокини нарязваме на малки парченца, поставяме ги в тавичка, размесваме ги с 200 г захар и ги оставяме да се пекат на слаба фурна 25-30 минути, докато омекнат съвсем. Периодично ги разбъркваме.
Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме жълтъците с 50 г захар. Прибавяме към тях стопленото мляко на тънка струйка, без да преставаме да бъркаме. Слагаме съда на тих огън и сваряваме крема до сгъстяване, като бъркаме непрекъснато. После го охлаждаме.
Изсипваме сместа със смокините от тавичката и млечния крем в дълбок съд, разбъркваме добре и оставяме да изстине напълно. После прехвърляме цялата смес в машината за сладолед, замразяваме и прибираме.
Изсипваме останалите 50 г захар в тиган, добавяме канелата и карамелизираме сместа. Разрязваме останалите 6 смокини на две и леко ги овалваме в получения карамелов сироп.
При сервиране поставяме на дъното на чинията парче суха паста, бисквитка или друг сух сладкиш, отгоре разполагаме топка сладолед, нареждаме около нея потопените в карамел смокини и поднасяме веднага.
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...