Кулинарни рецепти » Орехова торта с карамел

 Орехова торта с карамел

Продукти:

• 200 г брашно
• 5 с.л. пудра захар
• 6 яйца
• 6 с.л. смлени орехови ядки
• 1 ч.ч. кристална захар
• 1 бакпулвер

За глазурата:

• 150 г пудра захар
• 1 белтък
• половин лимон

Начин на приготвяне:

Разбиваме до побеляване яйцата заедно с пудрата захар. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и смлените орехови ядки. Разбъркваме внимателно сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тортена форма. Печем тортата в умерена фурна.

Заливаме кристалната захар с 1 к.ч. вода и я карамелизираме на силен огън. Върху получения карамел наливаме 1 к.ч. вряла вода и бъркаме непрекъснато, докато се разтвори карамела. Слагаме изпечената торта в по-дълбока чиния и я заливаме с карамела.

Приготвяме глазура, като разбиваме белтъка със захарта и лимоновия сок и с помощта на широк шприц украсяваме тортата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало