Кулинарни рецепти » Орехова торта с карамел

 Орехова торта с карамел

Продукти:

• 200 г брашно
• 5 с.л. пудра захар
• 6 яйца
• 6 с.л. смлени орехови ядки
• 1 ч.ч. кристална захар
• 1 бакпулвер

За глазурата:

• 150 г пудра захар
• 1 белтък
• половин лимон

Начин на приготвяне:

Разбиваме до побеляване яйцата заедно с пудрата захар. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и смлените орехови ядки. Разбъркваме внимателно сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тортена форма. Печем тортата в умерена фурна.

Заливаме кристалната захар с 1 к.ч. вода и я карамелизираме на силен огън. Върху получения карамел наливаме 1 к.ч. вряла вода и бъркаме непрекъснато, докато се разтвори карамела. Слагаме изпечената торта в по-дълбока чиния и я заливаме с карамела.

Приготвяме глазура, като разбиваме белтъка със захарта и лимоновия сок и с помощта на широк шприц украсяваме тортата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Начало