Кулинарни рецепти » Празничен пудинг

 Празничен пудинг

Продукти:

• 300 г краве масло
• 250 г галета
• 140 г брашно
• 200 г стафиди
• 250 г нарязани на ситно сушени сини сливи
• 150 г обелени, почистени и нарязани на кубчета ябълки
• 4 яйца
• сокът и настърганата кора от 1/2 лимон
• 1 ч. л. настъргано индийско орехче
• 100 г пудра захар
• 1 щипка сол
• 50 мл + 1 с. л. ром
• 50 мл коняк
• 250 мл бира
• няколко бучки захар
• чист спирт

Начин на приготвяне:

Плодовете накисваме за 1 час в смес от коняка и рома. Брашното размесваме с галетата, солта, захарта, нарязаното на малки парченца масло, лимоновата кора, индийското орехче и плодовете с алкохола. Яй-цата разбиваме на пяна, прибавяме бирата и лимоновия сок.

Двете смеси разбъркваме добре заедно и полученото тесто изсипваме в намаслена форма, покриваме с пергаментова хартия и съдът слагаме внимателно в голяма тенджера с топла вода (водата трябва да е до половината на формата). Печем при тихо кипене 2 часа, като от време на време доливаме вода в тенд-жерата.

Готовия пудинг оставяме да изстине, изваждаме от формата и поръсваме с 1 с. л. ром. Отгоре поставяме няколко бучки захар, напоени с чист спирт, които при поднасянето запалваме. Отделно в сосиера може да поднесем сладък сос по избор.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало