Продукти: (за 4-6 порции)
• 1 телешки мозък
• 1 връзка корени за супа
• 3-4 гъби
• 3 с.л. олио
• 3 с.л. брашно
• 2 твърдо сварени яйца
• 1 с.л. оцет
• 1 ч.ч. вино
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Киснем мозъка 1-2 часа в подкиселена вода, след което го отцеждаме и го пускаме във вряща подсолена вода. Варим 15-20 мин на умерен огън и оставяме мозъка да изстива в бульона.
Нарязваме корените и гъбите на ситно и ги задушаваме в 1 с.л. олио и виното. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Изваждаме мозъка и прецеждаме бульона. Мозъка обелваме и нарязваме на филийки.
Запържваме брашното в останалото олио до златисто и разреждаме с бульона. Подправяме на вкус, кипваме и оттегляме от огъня.
Разпределяме задушените гъби и корени в чиниите за поднасяне и върху тях слагаме филийки от мозъка. Заливаме с горещия сос и поднасяме.
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...