Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г телешко шкембе
• 2 кг картофи
• 1 к.ч. олио
• 1 ч.л. червен пипер
• 3 червени чушки
• 1 глава лук
• 2 домата
• сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме шкембето и го нарязваме на ивички.
Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета, заливаме с толкова вода, колкото да се покрият и ги сваряваме.
В по-голямата част от олиото задушаваме смлените с машинка чушки, наливаме 2 ч.ч. топла вода и задушаваме на умерен котлон 10-12 мин.
Смесваме шкембето и картофите и поръсваме със сол и червен пипер. Разбъркваме и задушаваме на умерен котлон 10 мин.
В останалото олио изпържваме нарязания на ситно лук. Щом стане златист, прибавяме обелените и настъргани домати и готвим, докато течността изври.
Изсипваме лука, доматите и чушките при шкембето, поръсваме със сол и черен пипер, загряваме и сервираме ястието горещо.
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...