Кулинарни рецепти » Баклава със смокини и стафиди

 Баклава със смокини и стафиди

Продукти за тестото:

• 300 г брашно
• 300 г краве масло
• 100 мл хладка вода
• сол

За пълнежа и сиропа:

• 400 г захар
• 200 мл вода
• по половин ч. ч. счукани орехи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди
• 1 ванилия
• настърганата кора и сока от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Маслото смесваме с една трета от брашното, оформяме калъпче и оставяме в хладилника да се стегне. От останалото брашно, водата и сол омесваме еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и също оставяме в хладилника.

След около час разточваме тестото на правоъгълник, в чиято среда поставяме масленото калъпче и за-виваме от четирите страни с тестото. Отново разточваме и отново сгъваме четирите краища. Това повта-ряме още няколко пъти. Тестото оставяме още половин час в хладилника и отново го разточваме на тън-ка кора, която разрязваме на две.

Едната кора разстиламе в тавичка и отгоре наръсваме сместа от орехите, половин ч. ч. захар, смокини-те, стафидите и настърганата лимонова кора. Плънката покриваме с другата кора и нарязваме баклава-та на ромбоиди или триъгълници. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса.

От останалата захар, водата, лимоновия сок и ванилията сваряваме сироп, с който след охлаждане за-ливаме горещата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Начало