Продукти:
• чушки върхари
• здрави зелени доматчета
• моркови
• 1 глава целина
• корнишончета
• млад зелен фасул
• червено зеле
• карфиол
• цели малки динчета или резени диня
• хрян
За саламурата:
• 4 части вода
• 1 част оцет
• по 1 к.ч. сол на всеки литър течност
• дафинови листа, бахар
• черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Подрязваме дръжките на върхарите и ги набождаме тук-там с игла. Доматчетата също наизбождаме с игла, зелето нарязваме на по-големи резени, карфиола накъсваме на розички, обелените целина и моркови нарязваме на кубчета, корнишоните и зеления фасул подрязваме. Редим зеленчуците на пластове, слагайки между редовете по 1-2 лентички хрян.
Сваряваме саламура от изброените продукти, оставяме я да изстине и заливаме с нея туршията. След три-четири дни започваме да претакаме ежедневно в продължение на 1 седмица. След това затискаме с кръстачка и чист речен камък и прибираме на хладно и тъмно място.
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...