Продукти:
• 1 пакетче краве масло
• 2 яйца
• 100 г захар
• 350 г брашно
• 1 бакпулвер
• 1/2 ч.л. канела
• 1/2 ч.л. карамфил
• 1/2 ч.л. анасон
• 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
За крема:
• 500 мл прясно мляко
• 3 жълтъка
• 2 с.л. брашно
• 2 пакетчета ванилия
• 150 г захар
За гарниране:
• 500 г касис
• 100 г стафиди
• 1 1/2 к.ч. коняк
• 1-2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Смесваме касиса и стафидите, поръсваме ги със захарта и коняка и ги оставяме да престоят около 2 часа.Разбиваме до побеляване размекнатото масло заедно със захарта. Прибавяме едно по едно яйцата. Слагаме подправките и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме меко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем блата в умерена фурна.
Затопляме млякото за крема и прибавяме брашното, размито с малко студено мляко, захарта и разбитите жълтъци. При непрекъснато бъркане варим на умерен огън, докато крема се посгъсти. Щом отстраним от огъня, прибавяме ванилията и разбъркваме.
Поръсваме готовия блат със сока, отделен от касиса и го намазваме с изстиналия крем. Отгоре украсяваме със стафидите и зрънцата касис. Оставяме тортата да престои 1-2 часа в хладилник, преди да я поднесем.
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...