Продукти:
• 500 г брашно
• 400 г краве масло
• 6 жълтъка
• 30 мл прясно мляко
• 20 г каймак
• 30 г кристална захар
• 10 г сол
• 1 яйце за намазване
• счукани бадеми и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа пресяваме брашното и слагаме един по един изброените продукти, като предварително оставяме маслото добре да омекне. Бъркаме с дървена лъжица или шпатула, а не месим с ръце, докато получим хомогенно тесто.
Застиламе дъното на правоъгълна тавичка с по-тънко дъно с леко намокрена пергаментова хартия и из-сипваме тестото на тънък пласт. Намазваме го с яйце, наръсваме с бадемите и печем в загрята силна фурна.
Опечения блат нарязваме на правоъгълни бисквитки. Поръсваме ги със захар.
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...