Продукти: (за 4 порции)
• 24 сурови, необелени кралски скариди
• 1 по-едра червена чушка
• 50 г краве масло
• 2 с.л. зехтин
• 1 стрък лук
• 2 връзки лапад
• 2 лимона
• прясна мащерка,
• магданоз, риган
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и го смесваме със зехтина, ситно нарязаните лук и зелените подправки, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме хубаво и заливаме скаридите. Захлупваме и оставяме 1 нощ в хладилник. Накисваме 1 нощ 4 дървени шишчета във вода.
Задушаваме лапада на пара 7-8 мин. Правим от него подложки в чиниите за сервиране. Разрязваме лимоните на по-дебели филийки, а всяка от тях разполовяваме.
Нанизваме на шишовете по 6 скариди, като всеки шиш започва и завършва с парче лимон. Между скаридите слагаме парче чушка и печем на жар не повече от 4 мин., като обръщаме шишовете и мажем скаридите с марината. Сервираме ги върху листата от лапад, гарнирани с лимон.
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...