Кулинарни рецепти » Миди плакия

 Миди плакия

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг миди с черупките
• 2 глави лук
• 2 моркова
• 4 картофа
• 1 парче целина
• 4 домата
• 1 к.ч. олио
• 1 глава чесън
• 1 ч.л. брашно
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Заливаме мидите с вода, така че да ги покрива два пъти и варим, докато черупките се разтворят. Изваждаме месестата част и я измиваме.

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на пръчици моркови, целина и картофи и задушаваме още 15 мин. Накрая слагаме нарязания чесън и обелените и настъргани домати.

Когато сместа заври, прибавяме мидите, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и посоляваме на вкус. Захлупваме плътно и печем в умерена фурна 45 мин.

Сгъстяваме плакията с леко препеченото брашно, размито с малко вода, и я оставяме да къкри още 5-6 мин. Преди да отстраним от огъня поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Начало