Кулинарни рецепти » Пай с череши

 Пай с череши

Продукти:

• 230 г бяло брашно
• 1 щипка сол
• 300 мл студена вода
• 125 г масло или маргарин
• плодовете от един компот череши
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купичка разтваряме солта във водата. В гиляма купа смесваме брашното и мазнината. Бъркаме, докато стане грахообразно тесто. Наливаме подсолената вода и измесваме еластичтно тесто. Правим го на топка, увиваме го в домакинско фолио и го слагаме в камерата на хладилника. Това тесто може да стои замразено 3 месеца.

Преди правене на пая го изваждаме, оставяме го леко да се отпусне и го разделяме на две части като едната трябва да е по-голяма от другата. От по-голямата топка върху набрашнена повърхонст разточваме кора с диаметър 28 см и дебелина 3 мм. Разстиламе я в кексова форма с диаметър 22 см, като обрязваме тестото, което излиза над 1,5 см от краищата.

Отцеждаме черешите, махаме им костилките и ги подреждаме върху блата.

Разточваме втората кора с диаметър 30 см и дебелина 3 мм. С остър нож я нарязваме на ленти, широки 1 см. Правим от тях върху черешите рехава решетка, като я захващаме с долната кора с прищипване. Леко накъдряме с пръсти края на тестото.

Печем в предварително загрята на 190°С фурна. Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Начало