Кулинарни рецепти » Швейцарски козунак

 Швейцарски козунак

Продукти:

• 300 г брашно
• 20 г мая
• 1 л прясно мляко
• 160 г краве масло или маргарин
• 4 жълтъка
• 75 г захар
• 1 ванилия
• 4 с.л. стафиди
• 1 с.л. ром
• настърганата кора на 1/2 лимон
• 1-2 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Размиваме маята с малко хладко мляко, прибавяме разтопеното масло, захарта, ванилията, рома, настърганата лимонова кора и накрая – разбитите жълтъци. В купа пресяваме със щипката сол брашното и изсипваме горните продукти. Бъркаме с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме измитите, отцедени и оваляни в брашно стафиди.

Оставяме тестото за известно време да престои на хладно място. Изсипваме го в намаслена и наръсена с галета форма за печене и го оставяме на топло да втасва. Щом удвои обема си го печем в предварително загрята умерена фурна около 1 час.

Вадим внимателно полуизстиналия козунак от формата, завиваме го с чиста кърпа и го оставяме съвсем да изстине. Поръсваме го с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Начало