Продукти:
• 1 кг брашно
• 15 жълтъка
• 2 белтъка
• 200 г краве масло
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. течна сметана
• 1 ч.ч. захар
• 1 к.ч. стафиди
• 30 г мая
• 2 ванилии
• 2 бучки захар, на които сме капнали няколко капки коняк или ром
Начин на приготвяне:
Приготвяме квасец от маята, хладкото мляко, захар и брашно по описания вече начин. Пресяваме брашното и в дупката в средата изсипваме квасеца, разбитите добре със захарта жълтъци, сметаната и малко от добре омекналото масло. Ароматизираме с ванилията.
Месим енергично с намазнени ръце като слагаме от мазнината. Накрая на месенето слагаме ароматите и разбитите на гъст сняг белтъци. Месим, докато цялата мазнина се поеме и тестото започне да прави мехурчета. Оставяме на топло да втасва.
Оформяме от тестото 3 фитила. Заплитаме ги рехаво на плитка, която слагаме в намазнена тава. Тестото не трябва да заема цялата тава. Намазваме го отгоре с разбит с вилица белтък и го поръсваме със счуканите бучки захар. Захарта сме ароматизирали с алкохола от предишния ден. Печем в загрята фурна на 200°С.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...