Продукти: (за 8 порции)
1 готов блат за пица с диаметър 28 см
100 г обикновени бисквити
1/2 ч.л. канела
1 щипка счукан карамфил
65 г краве масло
330 г консервирано ябълково пюре
2 по-големи кисели зелени ябълки
4 големи портокала
150 г портокалов мармалад
Начин на приготвяне:
Намасляваме кръгла тавичка с диаметър 22 см и слагаме в нея тестото, като леко правим от него бордче по стените на тавичката. Загряваме фурната на 200°С. Надупчваме повърхността на тестото тук-там с вилица, покриваме го с пергамент и печем блата 12 мин. Изваждаме го от фурната, внимателно махаме пергамента, връщаме тавичката и печем още малко, докато повърхността приятно поруменее. Оставяме тестото да изстине.
Обелваме ябълките, почистваме ги от семките и ги нарязваме на тънки филийки. Обелваме портокалите, разделяме ги на резенчета и им махаме бялата външна обвивка и семките.
В купа начукваме бисквитите и ги смесваме с канелата и карамфила. Плътно поръсваме с тази смес блата, нанасяме слой пюре и отгоре ветрилообразно подреждаме ябълките. Върху тях подреждаме ветрилообразно и портокаловите резени. Поливаме с разтопеното масло и покриваме с размития в малко вода мармалад.
Печем сладкиша 30 мин на 190°С. Оставяме пицата да изстине и я сервираме с разбита сметана.
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...