Продукти:
• 500 г брашно
• 1 1/2 пакетчета краве масло
• 1 яйце
• 1 жълтък
• 3 с.л. олио
• 500 г сушени сливи /без костилки/
• 500 г сушени кайсии
• 250 мл бяло вино
• сокът от 1 лимон
• 100 г смлени бадеми
• 50 г захаросани лимонови кори
• 50 г захаросани портокалови кори
• 1 ч.л. канела
• 1 щипка смлян карамфил
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и прибавяме на люспи маслото, яйцето, олиото и 120 мл вода. Замесваме тесто и го оставяме да престои 2-3 часа в хладилник.
Заливаме сушените плодове с виното и лимоновия сок и ги оставяме да киснат 1 нощ. После ги отцеждаме и ги нарязваме на едро. Смесваме ги с нарязаните лимонови и портокалови кори, смлените бадеми, канелата и карамфила.
Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина около 5 мм. Разстиламе отгоре плънката и навиваме кората на руло. Слагаме го в намаслена тавичка и намазваме от всички страни с разбития жълтък Печем 40 мин в предварително загрята фурна при температура 180°С. Поднасяме готовия хляб, нарязан на тънки филийки.
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...