Кулинарни рецепти » Каталонска пита

 Каталонска пита

Продукти:

• 2 пакета готово бутер тесто
• 2 яйца
• 100 г бадеми /или фъстъци/
• 250 мл прясно мляко
• 1 к.ч. кристална захар
• 1 ванилия
• 1/2ч.л. канела
• лимонова кора
• 1 жълтък за намазване
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Кипваме прясното мляко, ароматизираме го с ванилията, канелата и малко настъргана лимонова кора и го оставяме да се охлади, след което го прецеждаме. Отделяме един белтък и разбиваме жълтъка заедно с второто яйце и захарта до побеляване. Прибавяме прецеденото мляко и варим на тих огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти.

Разстиламе първия пакет тесто в тавичката. Отгоре покриваме с приготвената плънка, като оставяме по краищата непокрита ивица, широка около 2 см. Намазваме я с отделения белтък. Покриваме отгоре с второто тесто и слепваме краищата.

Намазваме питата с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода и поръсваме отгоре със смлените бадеми. Печем питата 10 мин при температура 200°С, а след това я допичаме още 20 мин при температура 170-180°С. Поръсваме питата обилно с пудра захар, докато е още топла.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Начало