Продукти:
• 500 г брашно
• 25 г мая за хляб
• 2 яйца
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 с.л. олио
• 1 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в малко прясно мляко, прибавяме 1-2 с.л. брашно и я оставяме на топло да втаса. Разбиваме яйцата с останалото мляко, прибавяме олиото, солта, захарта, втасалата мая и брашното и омесваме меко тесто. Оформяме тестото на топка, увиваме го на топка и го пускаме в дълбок съд с хладка вода. Щом тестото втаса, то изплува на повърхността.
Изваждаме втасалото тесто и го разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Намазваме отгоре с разбития с малко вода жълтък и надупчваме повърхността с вилица. Печем в умерено загрята фурна. Напръскваме готовата пита с вода, увиваме я с кърпа и я оставяме да престои десетина минути.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...