Продукти:
• 400 г брашно
• 1 ч.л. сол
• 150 г краве масло
• 2 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
• 5 с.л. вода
• 2-3 моркова
• 500 г спанак
• 1 ч.ч. отцеден грах от консерва
За крема:
• 1 кофичка сметана
• 4 яйца
• 3 с.л. настърган кашкавал
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 жълтък
• канела, черен пипер
Начин на приготвяне:
Омесваме тесто от брашното, солта, маслото, 1 с.л. оцет и вода. Покриваме с влажна кърпа и оставяме на хладно за половин час.
Почистваме и измиваме спанака, след което го нарязваме на ситно. Почистваме морковите и ги нарязваме на половинки кръгчета. Прибавяме ги към спанака, заливаме с подсолена вода и варим 20 мин, като накрая прибавяме граха.
Разбиваме яйцата за крема и смесваме със сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и канела.
В намаслена тавичка разстиламе 3/4 от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Отгоре покриваме със зеленчуковата смес, а върху нея мажем крема. Разточваме кръгла кора от останалото тесто и с нея покриваме плънката. Прищипваме краищата на кората към долния пласт тесто, надупчваме повърхността с вилица, намазваме с жълтъка и печем пирога около 50 мин в предварително загрята умерена фурна.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...