Продукти:
• 400 г брашно
• 1 ч.л. сол
• 150 г краве масло
• 2 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
• 5 с.л. вода
• 2-3 моркова
• 500 г спанак
• 1 ч.ч. отцеден грах от консерва
За крема:
• 1 кофичка сметана
• 4 яйца
• 3 с.л. настърган кашкавал
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 жълтък
• канела, черен пипер
Начин на приготвяне:
Омесваме тесто от брашното, солта, маслото, 1 с.л. оцет и вода. Покриваме с влажна кърпа и оставяме на хладно за половин час.
Почистваме и измиваме спанака, след което го нарязваме на ситно. Почистваме морковите и ги нарязваме на половинки кръгчета. Прибавяме ги към спанака, заливаме с подсолена вода и варим 20 мин, като накрая прибавяме граха.
Разбиваме яйцата за крема и смесваме със сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и канела.
В намаслена тавичка разстиламе 3/4 от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Отгоре покриваме със зеленчуковата смес, а върху нея мажем крема. Разточваме кръгла кора от останалото тесто и с нея покриваме плънката. Прищипваме краищата на кората към долния пласт тесто, надупчваме повърхността с вилица, намазваме с жълтъка и печем пирога около 50 мин в предварително загрята умерена фурна.
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...