Кулинарни рецепти » Пълнена пуйка с богата плънка

 Пълнена пуйка с богата плънка

Продукти:

• 1 пуйка
• 250 г солена сланина /или пушени гърди/
• 1 морков
• 1 глава лук
• черен пипер, сол

За плънката:

• 1 филия хляб
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 глава лук
• 1 к.ч. олио
• 150 г гъби
• 2 яйца
• 250 г кайма
• 250 г сурова наденица
• магданоз, мащерка, риган
• индийско орехче, сол

За соса:

• 2 с.л. брашно
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер.

Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме.

Нарязваме лука за плънката на малки кубчета и го задушаваме в мазнината заедно с нарязаните гъби. Смесваме с отцедения хляб, а когато сместа изстине, прибавяме разбитите яйца, каймата и нарязаната на малки парченца сурова наденица. Поръсваме с наситнен магданоз и стрити риган и мащерка. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.

Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Отгоре я покриваме с тънки ленти сланина, като ги завързваме, за да не паднат. Слагаме пуйката в голяма тава и разстиламе около нея нарязаните на кубчета лук и морков. Наливаме 1-2 ч.ч. топла вода /или пилешки бульон/.

Печем 45 мин в умерена фурна. След това допичаме 4 часа в слаба фурна, като периодично обливаме птицата с бульона от тавата.

Изваждаме опечената пуйка, а към соса в тавата прибавяме леко препеченото брашно. Кипваме на огъня и подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало