Продукти: (за 5-6 порции)
• 1 кг пуешко месо
• 2 моркова
• 1 парче целина
• 5-6 глави лук
• 5-6 скилидки чесън
• 1 дафинов лист
• 15-20 зърна черен пипер
• 1 с.л. брашно
• 1 к.ч. вино
• 4-5 домата
• 1 лимон
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции, заливаме с гореща вода, оставяме да заври и посоляваме. Прибавяме морковите и целината, нарязани на филийки. След 15-20 мин се прибавяме лука - също нарязан на филийки, чесъна, дафиновия лист, черния пипер и олиото.
Варим на тих огън до полусваряване на месото, след което прехвърляме в тавичка и печем в умерено силна фурна, като прибавяме брашното, размито във виното, доматите, нарязани на филийки, няколко кръгчета лимон и малко сол. Поръсваме готовата плакия с наситнен магданоз.
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...