Кулинарни рецепти » Тимбал от макарони

 Тимбал от макарони

Продукти: (за 6 порции)

· 500 г макарони
· 500 г гъби
· 100 г краве масло
· 20 г брашно
· 500 мл прясно мляко
· 250 г телешко месо
· 1-2 яйца
· 100 г шунка
· 100 г сланина
· 50 г кашкавал
· 200 г домати
· магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистеното и измито месо пускаме за 15 мин във вряща подсолена вода, след което половината от него смиламе на кайма, а другата половина нарязваме на дребни късчета. Шунката, сланината и гъбите нарязваме на парченца. Шунката и сланината запържваме, а гъбите - задушаваме.

Макароните на цели пръчки варим в подсолена вода по следния начин: държим с ръка и на части потапяме в кипящата вода, докато омекнат. След това 2/3 от макароните нареждаме около стените на тенджерата. За да се закрепят, ги заливаме с гъста каша - фарш.

Фарша приготвяме така: затопляме брашното, прибавяме млякото и забъркваме гъста каша, към която прибавяме смляното месо. Слагаме и 1-2 яйца, за да се поразреди кашата. Поръсваме със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Така наредените макарони образуват в средата празнина, която запълваме с плънка, приготвена от запържените шунка и сланина, задушените гъби, остатъците от вареното месо и макароните, настъргания кашкавал, част от ситно нарязаните домати, черен пипер и сол.

Отгоре тимбала намазваме с дебел пласт фарш и печем до зачервяване в умерена фурна или на водна баня. Ако го приготвяме на водна баня, когато водата заври, я разхлаждаме с малко студена, за да не се образуват шупли и за да не спадне тимбалът.

Щом се опече, още топъл обръщаме тимбала в чиния и заливаме със сос, приготвен от останалите домати.

Част от гъбите запазваме цели, задушаваме ги в масло и при поднасяне ги пускаме в доматения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Начало