Кулинарни рецепти » Нимбу чавал

 Нимбу чавал
/Индия/

Продукти: (за 4 порции)

• 350 г ориз
• 20 мл олио
• 20 г разтопено краве масло
• 1 к.ч. лимонов сок
• 4-5 ч.ч. вода
• 1/2 ч.л. кимион
• 1 ч.л. синап
• 5 листа къри
• 1/2 ч.л. канела
• 1 люто чушле
• 1/2 ч.л. куркума
• 1 лимон
• магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме ориза за 20 мин в студена вода и отцеждаме.

Сгорещяваме олиото и на слаб огън под похлюпак запържваме кимиона, синапа, кърито и канелата. След 2-3 мин прибавяме стритото люто чушле и ориза. При непрекъснато бъркане пържим, докато оризът стане стъклен.

Наливаме водата, подправяме с куркума и сол и след като ястието заври, захлупваме и задушаваме на слаб огън 20 мин. Накрая сипваме лимоновия сок и разтопеното масло и варим още 2-3 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало