Продукти: (за 8 порции)
• 1 кг сварено шкембе
• 300 г телешка кайма
• 1 малка глава лук
• 1 връзка корени за супа
• 1 яйце
• 2 с.л. ориз
• 2 ч.л. доматено пюре
• 30 г краве масло
• 4 с.л. галета
• 2 с.л. брашно
• 1 к.ч. вино
• 3 ч.ч. месен бульон
• 3-4 зърна бахар
• магданоз,черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Към каймата добавяме ориза, яйцето, наситнените лук и магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Наливаме много малко топла вода, омесваме и оставяме каймата да постои 30 мин, за да поеме миризмите. Нанасяме я на тънък слой върху парчето шкембе и увиваме на руло. Стягаме добре рулото със здрав конец.
Нарязваме на ситно корените за супа, заливаме ги с бульона и слагаме в тях и шкембето. Варим на умерен котлон 1 час. Изваждаме рулото, махаме конеца и го нарязваме на филии.
Прецеждаме бульона, пасираме корените за супа и ги връщаме в бульона. Прибавяме виното и размитото в малко вода доматено пюре. Подправяме със сол, бахар и черен пипер. Щом сместа заври, сипваме размитото на гладка кашичка брашно. Варим с бъркане соса 5-6 мин. Разпределяме шкембето по чиниите и заливаме със соса и с малко разтопено масло.
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...