Продукти: (за 4 порции)
• 1 средна бяла зелка /само сърцевината/
• 1 ч.ч. пилешки бульон
• 1 к.ч. прясно мляко
• 250 г нишесте, разтворено в малко вода
• 1 с.л. олио
• 1 ч.л. бяло вино
• 1 малка глава лук
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме зелевата сърцевина на ивици с дължина 10 см и ширина 1 см. Заливаме с вода и задушаваме на слаб огън под капак, докато омекне. Оставяме да се отцежда.
Сгорещяваме олиото и запържваме леко ситно нарязания лук. Добавяме виното и бульона, посоляваме и оставяме всичко да заври. Добавяме зелето и веднага намаляме огъня. Оставяме ястието да се задушава, докато зелето поеме аромата на останалите продукти.
Накрая добавяме млякото и разтвореното в малко вода нишесте. Преди да снемем ястието от огъня, напръскваме с малко горещо олио.
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...