Продукти: (за 6 порции)
• 800 г кайма смес
• 3 глави лук
• 1 яйце
• 1-2 с.л. грис
• 1 к.ч. олио
• 1-2 домата
• 3-4 печени пиперки
• 1 люто чушле
• 2-3 с.л. брашно
• 2-3 ч.ч. костен бульон
• 1 дафинов лист
• 1 бучка краве масло
• червен и черен пипер
• чубрица, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Смесваме каймата с 1 глава ситно нарязан лук, яйцето, гриса, червен пипер, чубрица и сол. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в брашното, заливаме с костен бульон /или подсолена вода/ и 2-3 с.л. олио, прибавяме дафиновия лист и ги сваряваме на умерен огън.
Нарязваме другите глави лук на филийки и ги задушаваме в останалото олио. Поръсваме с брашно и черен пипер. Прибавяме изпечените и нарязани на парченца пиперки и стритото люто чушле. След 5-6 мин прибавяме нарязаните домати.
Когато доматите поомекнат, сипваме сместа при кюфтетата. Кипваме ястието, пускаме в него бучката масло и го оставяме да къкри десетина минути на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...