Кулинарни рецепти » Бигус

 Бигус

Продукти: (за 8 порции)

• 600 г свинско месо
• 1,5 кг кисело зеле
• 100 г сланина
• 2 моркова
• 2 глави лук
• 300 г пушени гърди
• 300 г чеснов салам
• 2 с.л. доматено пюре
• 1 ч.ч. сухо червено вино
• 1 дафинов лист
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме сланината на кубчета, разтопяваме я в тиган и запържваме в нея измитото, леко посолено и нарязано на парчета месо. Прибавяме 1 глава лук, нарязана на ситно, и съвсем леко го запържваме.

На дъното на тенджера под налягане нареждаме с мазната страна надолу парченца от кожата на пушените гърди /или кожа от сланина/, а отгоре разстиламе половината от зелето, което предварително сме нарязали на ивички.

След това слагаме морковите, нарязани по дължина на 3-4 парчета, 1 цяла обелена глава лук, запърженото месо, нарязаните на кубчета пушени гърди, нарязания на кръгчета салам и дафиновия лист и покриваме с останалото зеле. Поръсваме с черен пипер и заливаме с размитото в 1 ч.ч. вода доматено пюре и виното.

Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и задушаваме 30 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало