Продукти за тестото:
• 1 кг брашно
• 300 г разтопена мас или масло
• 30 г мая
• 150-180 мл прясно мляко
• 20 г захар
За плънката:
• 200 г орехи
• 200 г пудра захар
• средата на 2 по-големи филии стар бял хляб
• 1 ч.л. настъргана лимонова кора
• повечко канела
• яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Маята размиваме с хладкото мляко. Пресяваме брашното и правим кратер. Слагаме всички продукти и измесваме тестото. Без да го оставяме да втасва, го разделяме на топки и всяка разточваме на тънка (около 3 см) кръгла кора. Нарязваме я с остър нож радиално на сектори.
В острата част на сектора слагаме от плънката и навиваме кифличките. Подреждаме ги в намаслена тава и ги оставяме на студено поне 4-5 часа да втасват. След това ги мажем с яйце и ги печем в загрята силна фурна до поруменяване.
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...