Градина » През есента дайте на овощните фосфор и калий

 През есента дайте на овощните фосфор и калий

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но се изменят в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхност, резитбата, величината на добива и др. Въведени са слаборастящи подложки за повечето от дървесните овощни видове, които се засаждат на значително по-голяма гъстота. Тези овощни градини изискват и по- интензивно торене.
Овощните дървета усвояват хранителните вещества чрез кореновите власинки и невдървесинените части на младите корени, които са разположени на дълбочина 10- 60 см. Всеки вид е с различна чувствителност към недостига на хранителни елементи. Най-чувствителни при липса на азот са прасковата, сливата, вишната. По отношение недостига на фосфор най-чувствителни са ябълката и прасковата, а на калий - ябълка, круша, праскова, вишна и слива.
Що се отнася до есенна употреба на NPK торове, трябва да се ориентирате към тор с много ниско съдържание на азот и високо на фосфор и калий. През есенно-зимния период азотът може да бъде отмит в по-долните почвени слоеве и да попадне в подпочвените води без да бъде използван от растението. Най- подходящия срок за внасяне на фосфорните и калиеви торове е периодът на покой. Това е времето след прибиране на реколтата - от октомври до началото на февруари. Внасят се на дълбочина не по-малка от 35 см. Разхвърлянето им на повърхността почти няма ефект. При плододаващи дървета се препоръчва на 3-4 години внасянето по 3,3 кг фосфорен и около 3 кг калиев на 100 кв. м.
Най- често препоръчваната азотна норма за активно плододаващи дървета се движи в границите 0,8-1,2 кг азот на 100 кв. м (за да се преизчисли като амониева селитра се умножава по 2,94). Половината от азотната норма се внася рано напролет през февруари- март. Останалата част може да се даде като едно или две подхранвания - първото през май, а второто през юли.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изненадайте гостите с оригинална ракия

Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен. Ловджийската ра...

Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Съберете семена от собствения бостан

Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...

Начало