Ако забележите по листата, дръжките, съцветията и плодовете на ягодите малки, закръглени, тъмночервени петна, значи в градината ви има зараза. Тези признаци говорят за заболяването бели листни петна, което е широко разпространено у нас. Петната постепенно се уголемяват, центърът им просветлява и са ограничени от червеноръждив венец. Напролет болестта се разпространява с дъждовни капки. Инфекцията са развива при чести превалявания и температура 20-25 градуса.
Ветриловидните петна пък са признак на друга болест, също разпространена из цялата страна. По листата и около нерватурата се явяват единични, кръгли или елипсовидни петна. При застаряване на листата петната наедряват и се разрастват по централните жилки, като се получават V-образни форми. В края на лятото болните листа прегарят. Валежите благоприятстват развитието на заболяването.
Щом по листата видите закръглени кафяви петна с червено-кафява периферия, това е сепориоза. Върху петната се формират тъмни плодни тела. По зелените плодове се появяват твърди, кафяви вдлъбнати петна. Влагата благоприятства развитието и на това заболяване.
Там, където много години се отглеждат ягоди, е разпространено и листното припламване. По листата се развиват много, с неправилна форма кафяви петна без светъл център. Впоследствие периферията на повредените листа се завива. В средата на лятото при температури 20-25 градуса заразяването е най-силно.
Четирите зарази се спират по един начин
• По време на бутонизация преди цъфтежа ягодите се пръскат с 1% бордолезов разтвор.
• След прецъфтяване се третира един-два пъти с дитан М-45 - 20 г или топсин М70ВДГ - 10 г. Дозите са за 10 л вода.
• След като оберете ягодите, оберете листната маса.
Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и...
Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долнат...
Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...
При всяко живо същество, включително и при човека, продължителността на живота е свързана преди всичко с биологическите особености на вида. Невинаги обаче животът продължава според наследствените зало...