Много хора събират употребената вода за миене на ръце и съдове от дворната чешма и поливат с нея. Някои пък пръскат почвата и растенията с вода, в която има веро, за да се отърват от неприятели.
В недоимъка на ресурси за напояване обяснимо е да се прибягва до отпадъчна вода за напояване. Трябва обаче да се има предвид, че системната употреба на такива води води до повишаване на концентрацията на солите в почвата. Ако годината е нормална, валежите и дъждовните води периодично промиват обработения почвен слой и не е толкова страшно. Но ако времето е сухо, концентрацията се повишава до вредни за растенията граници. Тогава след поливане те, вместо да се ободряват, все повече проявяват признаци на изсъхване. Сами си направете извода колко вредно е това.
Защо пръскаме срешу вредители с веро?
Не е препоръчително да се пръска почвата срещу вредители със сапунени разтвори. По отношение на растенията обаче проблемът е съвсем различен. Има видове с восъчен налеп по листата и стъблата. Когато се пръска лук, праз, зеле, разтворът се оттича веднага и препаратите не може да се задържат върху листа и да подействат ефективно. Това налага в разтвора срещу инсекти или гъбни болести да се прибавя сапун или веро, което подобрява прилепването към растенията. Така препаратът установява контакт с вредителя, срещу който се борите, и го унищожава.
През втората половина на зимата настъпва времето за присаждане на калеми по различни начини. Изборът им зависи от срока и преди всичко от състоянието на подложката. Ако тя е дебела колкото калема, по ...
Сушата и горещините се отразяват неблагоприятно върху зелевите култури – главесто, цветно, къдраво, брюкселско, китайското зеле, алабаш и др. Те се отнасят към студоустойчивите и влаголюбивите зеленч...
Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...