Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортове. Много е неприятно, защото си е чиста загуба.
Превръщането на ресата в мустаче е една от формите на изресяване. Лозарите го наричат изтачане, а учените са го обяснили съвсем точно. Работата е в това, че както ресата, така и филизчето отначало се развиват за сметка на резервните хранителни вещества и, разбира се, на онези, които корените изсмукват от почвата. Между растежното връхче на филиза и ресата настъпва конкуренция, която печели растежното връхче. Ресата остава незадоволена с хранителни вещества, цветните пъпки не се развива и загиват, а дражчиците се източват в мустачета.
Ако забележите такова нещо, просто трябва да прещипете с пръсти връхчето на филиза, който носи ресата, с 1-2 недоразвити листенца. Така за около 15-20 дни ще насочите хранителните сокове към ресата и тя ще оцелее. Никога не извършвайте тази операция самоцелно, като предпазна мярка. Прищипвайте обаче без да се колебаете, щом забележите първите признаци, а прогнозите сочат все още сравнително ниски температури.
За популярността на нарциса можем да съдим от факта, че се отглежда в целия свят, като от него са създадени над 10 000 сорта. У нас любителите също го отглеждат. С настъпване на пролетта в градин...
Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се...
Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената за пол...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....