Градина » Когато ресите се превръщат в мустачета

 Когато ресите се превръщат в мустачета

Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортове. Много е неприятно, защото си е чиста загуба.
Превръщането на ресата в мустаче е една от формите на изресяване. Лозарите го наричат изтачане, а учените са го обяснили съвсем точно. Работата е в това, че както ресата, така и филизчето отначало се развиват за сметка на резервните хранителни вещества и, разбира се, на онези, които корените изсмукват от почвата. Между растежното връхче на филиза и ресата настъпва конкуренция, която печели растежното връхче. Ресата остава незадоволена с хранителни вещества, цветните пъпки не се развива и загиват, а дражчиците се източват в мустачета.
Ако забележите такова нещо, просто трябва да прещипете с пръсти връхчето на филиза, който носи ресата, с 1-2 недоразвити листенца. Така за около 15-20 дни ще насочите хранителните сокове към ресата и тя ще оцелее. Никога не извършвайте тази операция самоцелно, като предпазна мярка. Прищипвайте обаче без да се колебаете, щом забележите първите признаци, а прогнозите сочат все още сравнително ниски температури.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нарцисите се нуждаят от топли грижи

За популярността на нарциса можем да съдим от факта, че се отглежда в целия свят, като от него са създадени над 10 000 сорта. У нас любителите също го отглеждат. С настъпване на пролетта в градин...

Времето се стопли, сейте бамята

Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се...

Подгответе си разсад за ранни тиквички

Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената за пол...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало